Yozgat İl Koordinatörlüğü

TKDK’NIN DESTEKLEDİĞİ YEREL ÜRÜNLERİN SAYISI ARTTI


Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile Yozgat İline özgü birçok yerel ürüne % 50 hibe desteğinin önü açıldı.
 
     Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Yozgat ilimiz için yerel ürün listesi kapsamı genişletilerek, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri kapsamında desteklenen ürünler artırılarak revize edilmiştir. AB Komisyonuna sunulan Yozgat iline ait içerisinde birçok yerel ürünün yer aldığı liste komisyon tarafından onaylanmış ve destek kapsamına alınmıştır.
Bu konuyu oldukça önemsediklerini ifade eden İl Koordinatörü Selim Türker, şunları söyledi: " AB komisyonunca sunulan yerel ürün listemizin onaylanmasıyla Yozgat İline ait birçok ürün destek kapsamına alınmıştır. Yerel ürün listesinin genişletilmesi desteklenen ürünlerinin sayısının arttırılması, hem üreticiler hem de bölge ekonomisi adına önemli bir gelişmedir. Yerel ürün listesindeki ürünler için bitkisel ve hayvansal üretimin destek kapsamı dışında olduğu unutulmamalıdır.
TKDK olarak yerel ürün listesi içerisinde yer alan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve tanıtım stantlarının kurulması gibi işlemlerde kullanılacak makina ekipman ve inşaat desteği verilmektedir. Yatırımcılarımız kırsal alanda yapacakları 10.000 avrodan 400.000 avroya kadar olan yatırımlarının %50 sini hibe olarak alabilirler. Aynı şekilde yerel el sanatlarına da atölye, üretim tesisleri kurulması ve fabrika satış mağazası kurulması için desteğimiz bulunmaktadır.
Yozgat ilinde hali hazırda güncel kırsal alan tanımına uyan, yatırım yapılabilecek ilçe merkezleri; Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Yenifakılı. Ayrıca ilçe merkezlerimiz dışında bütün köylerimizde de bu yatırımlar yapılabilir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için bulunmaz bir destek. Tüm vatandaşlarımızı bu desteklerde faydalanması için kurumumuza bekliyoruz” dedi.
 
Destek verilecek yerel ürünlerin güncel listesi: Turşu, Üzüm Pekmezi, Bulgur, Erişte, Çanak Peynir, Mercimek, Kavurga, Yufka Ekmeği, Elma-Kayısı-Erik-Kavun-Karpuz-Şeftali-Kiraz-Vişne Kurusu, Alıç, Koyun Peyniri Ve Yoğurdu, Madimak, Girebolu Suyu, Sekili Kavunu, Hedik, Cevizli Sucuk, Parmak Çörek, Kabak Tatlisi, Çalma, Kete, Menengiç Kahvesi, Arabaşı, Yer Elması, Kuş Burnu, Çökelek, Vişne Suyu, Üzüm, Yozgat Baklavası, Yozgat kavurması, Tatar Börekleri (köbete, cantık vs), Katmer, Bazlama, Akıtma Tatlısı, Yayık Ayranı, Çemen, Çemen Otu, Haşhaşlı Çörek, Tarhana, Ev Baklavası, Lavaş Ekmeği, Sac Böreği, Su Böreği, Yağlı Çörek, Tam Buğday Unu, Kepekli Buğday Unu, Salamura Peynir, Tereyağı, Nohut, Kurutulmuş Sebze(patlıcan, biber, domates, yeşil fasulye vb.), Meyve ve sebze reçelleri, Domates Salçası, Yerli  Ceviz, Yarma  Buğday, Bal Kabağı, Yerli Bozok Yaylası Balı(petek, süzme), Dut Kurusu, Kara (mor) Soğan, Sucuk İçi, Meyve Kompostosu, Konserve, Cevizezmesi. Kapari, Sarımsak, Sirke, Kadayıf, Manda Kaymağı, Aspir, Alıç, Cezerye, Büsküvi, Helva, Sucuk, Pastırma, Leblebi, Kuruyemiş, Yozgat Pidesi, Salep, Mantı, Marmalet, Ekmek Kadayıfı, Keşkek, Haşhaşlı Ekmek, Haşhaş Ezmesi, Tulum Peyniri, Testi Kebabı, Tandır Kebabı, Dondurma, Hedik, Çedene,    Sigara Böreği, Lokum, Pestil.

Destek verilecek el sanatlarının tam listesi: Ahşap işi, Metal işi, Cam eşya, Seramiklerin Üretimi, Çanak çömlek (toprak eşya, çömlek yapma), Çinicilik, Dokumacılık, Hasır işi, Sepet dokuma, Müzik aletleri yapımı, Keçe yapımı, Kilimcilik, Halıcılık, Semer yapımı, Taş işleme, Dekoratif taş işi, Sedef döşeme, Kağıt sanatları (hattatlık (kaligrafi), ebru sanatı, tezhip), Saraçlık, Folklorik bebek ve giysi yapımı, Yorgancılık, Tarak yapımı, Alçı işleri/tandır yapımı, Dikişçilik, giysi dekorasyonu, nakış işleme, örgü, Süpürge yapımı.