Yozgat İl Koordinatörlüğü

TKDK DAN ASPİR EKENLERE DESTEK


 30/08/2014 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker Merkez İlçe Battal Köyünde aspir hasadını yerinde inceledi. İl Müdürü Özdemir "Aspir kuraklığa dayanıklı, nadas alanlarında ekimi yapılabilecek yağlı tohumlu bir bitkidir. Çiftçilerimize Bakanlığımız tarafından prim desteği ve sözleşmeli üretim yapan çiftçilerimize sözleşmeli üretim yaptıkları için destek vermekteyiz . Nadas alanlarımızın daraltılması için çiftçilerimize aspir ekimi yapmaları için teşvik ediyoruz. " dedi.

İl Koordinatörü Türker "TKDK olarak Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbiri kapsamında bize başvuran vatandaşlarımıza aldıkları makine ekipman için en az 5000 avroluk alımlara %50 geri ödemesiz hibe desteği veriyoruz. Bu tedbirde başvuranlar aspir bitkisinin ekimi, toplanması ve işlenmesi için makine ekipman alabilirler. Ben de Erol Bey gibi bize başvuran, kurumumuzdan geri ödemesiz hibe desteği alacak vatandaşlarımızı ziyaret ederek çalışmaları yakından görmek istedim. Tıbbi aromatik bitkiler dışında, arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, yerel ürünler, yerel el sanatları, kırsal turizm, et işleme (sucuk vb) ve süt işleme (peynir vb) tesisleri için de inşaat yapımı ve makine ekipman alımına %50 hibe desteğimiz var. " dedi.

Battal Köyü çiftçilerinden Erol Çetin ise "TKDK dan teşvik almak amacıyla bu bitkiyle tanıştık. İlk defa ekiyoruz. Kısa dönemlik bir bitki olduğunu ve çok sulamaya ihtiyacı olmadığını biliyoruz. Ben hiç sulama yapmadım. Sadece mevsim dışı olan yağışların biraz faydası oldu diye düşünüyorum. Dönüm başına ortalama 100 kg gibi aspir hasat ettik. TKDK dan ise aspirde kullanmak üzere römork, mibzer (ekim makinası), kaz ayağı, patlatma, holder, fırfır (gübre atma makinası) almak için başvurdum. Toplamda yaklaşık 30.000 liralık bir harcamamız olacak bunun 15.000 lirasını TKDK dan alacağız." dedi.