Yozgat İl Koordinatörlüğü

KIRSAL TURİZM HAKKINDA SORULAR VE CEVAPLAR



Bu tedbirin amacı nedir?
Bu alt tedbirin amacı mikro / küçük girişimciler veya çiftçiler tarafından kurulacak
pansiyon, “yatak ve kahvaltı” konaklama ve restoran hizmetlerinin gelişimini, çiftlik turizmi tesislerinin kurulması ve geliştirilmesini ve turistik rekreasyonel faaliyetler (sportif aktiviteler, doğa gezisi, tarihi geziler gibi) için kurulan tesislerin gelişimini desteklemektir.
 
Bu yatırımlarda uygun harcamaların tutarı ne kadar olmalıdır?
15.000 avrodan düşük 500.000 avrodan yüksek olamaz.
Sözleşme tarihi itibariyle, toplam uygun harcama miktarı 500.000 avronun üstünde olan yatırımlarda, bu üst limiti geçen kısım desteklenmeyecek olup, bu miktar başvuru sahibi tarafından karşılanacaktır.
 
Bu yatırımlar için hibe desteği miktarı ne kadardır?
Uygun harcamaların %50 nispetindeki kısım için geri ödemesiz hibe desteği sağlanmaktadır.
 
Bu yatırımlarda alınacak hibelerde taksit yapma imkanı var mıdır?
0-250.000 avro arasında ise tek ödeme 250.001 - 500.000 avro arasında ise bir veya iki taksit şeklinde ödeme yapılmaktadır. (Çağrı dönemlerinde taksit sayısı ve tutarları değişiklik gösterebilir)
 
Yatırımlar her yerde yapılabilir mi?
Yatırımın Kırsal Alanda yapılması gerekmektedir. Yani nüfusu 20.000’in altında olan yerleşim birimleri destekleme kapsamındadır. İlçe merkezine bağlı olmayan Köy arazilerinde ve nüfusu 20.000’ in altında olan ilçe merkezlerinde yatırım yapılabilir. Yozgat da hali hazırda güncel kırsal alan tanımına uyan, yatırım yapılabilecek ilçe merkezleri ; Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Yenifakılı.
 
Kırsal alan listesinin tamamı için buraya tıklayın.
 
Yatırım yaparken sınırlama var mıdır?
Konaklama tesisleri yatırım sonunda en fazla 25 oda kapasitesine sahip olmalıdır. Diğer yatırımlarda 500.000 avro dışında bir üst sınırlama yoktur.
 
Yatırım yaparken vergi ödüyor muyuz?
Başvuru Sahibi aldığı hibede gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV den muaftır. Tedarikçilerle yaptığı sözleşmelerde Damga Vergisinden muaf değildir.
 
Yatırımda hangi harcamaları yaparak hibe desteğinden faydalanabiliriz?
Yozgat İlinde Kırsal Turizm yatırımları özellikle termal otel, pansiyon, konaklama tesisleri, restoran, pastaneler, halı saha, paintball,  spor amaçlı rekreasyon alanları yapılarak değerlendirilebilir. Yapım işleri, makine ekipman alımı, görünürlük ve danışmanlık hizmetleri desteklenmektedir.
Bunların dışında Kırsal Turizm faaliyetleri kapsamında yapılacak turistlik açık alan aktiviteleri için açık yüzme havuzu inşası, dağ bisikleti gezi alanları inşası, rafting parkuru inşası, doğa yürüyüşleri parkuru inşası, go-kart pisti, hobi bahçeleri ve tarla içi yolların inşası ya da düzenlenmesi,  paintball tesislerinin inşası, halı saha tesisi inşası gibi yapım işleri ve düzenlemelere yönelik yatırımlar ile; at bakımı ve binicilik, balık avlama, havuz filtreleme ve dezenfeksiyon, bisiklet kullanımı ve tamiri, paintball, tırmanma platformu, dağcılık, halı saha, havuz inşaatı ve aquapark ekipmanları, safari, bahçe bakımı ve düzenlemesi için inşaat yapımı, makine ekipman alımı ve mevcut işletmelerin modernizasyonu yapılabilir.
Uygun harcama listesinin tamamı için buraya tıklayın.

Kırsal Turizm alt tedbirinde konaklama tesisi olmadan da tek başına restorant, pastane, açık alan aktiviteleri yatırımları destek kapsamında mı?
Evet, konaklama tesisi olmadan da tek başına restoran, pastane, açık alan aktiviteleri yatırımları yapılabilir; destek kapsamındadır.
 
Tek başına konaklama olmaksızın termal tesis yapılabilir mi?
Hayır, yapılamaz.
 
"Turizm İşletme" belgesi hangi kırsal turizm tesisleri için istenmektedir?
Sadece konaklama tesislerinden” Turizm İşletme” belgesi istenmektedir.
 
Yatırım Kapsamında Uygun Olmayan Harcamalar nelerdir?
Aşağıda belirtilenler uygun olmayan harcamalar olarak kabul edilmekte olup, bu
harcamalar için destek talebinde bulunulamaz.
 Arazi ve mevcut binaların satın alınması,
 İkinci el makine ve ekipman alımı,
 Canlı hayvan satın alınması,
 Zirai ürün haklarının, yıllık bitkilerin ve onların ekimlerinin satın alınması,
 KDV ve ÖTV dâhil olmak üzere vergiler ve harçlar,
 Gümrük resmi ve ithalat vergileri,
 İşletme giderleri,
 Bakım ve amortisman giderleri,
 Her türlü kira gideri,
 Kiralayanın marjı, faizin yeniden finansman maliyetleri, işletme giderleri ve sigorta
masrafları gibi kira-satın alma ile bağlantılı maliyetler,
 Banka ücretleri, teminat masrafları ve benzeri ücretler,
 Döviz-TL ile ilgili dönüşüm masrafları, ücretleri ve kambiyo kayıpları,
 Para cezaları, mali cezalar ve dava masrafları,
 Faydalanıcı tarafından yapılan ayni katkılar.
 
 
 
Yatırım yapmak için nereye ne zaman başvuru yapmalıyız?
Yatırım hazırlıklarına başlamadan önce mutlaka İl Koordinatörlüğümüzden detaylı bilgi alınız.
Tel: 444 8535  veya 0354 217 2835
Kurumumuza başvuralar dönemsel olarak yapılmaktadır. Çağrı Dönemi kurumumuzun internet sitesinde ilan edilmektedir. Başvurular İl Koordinatörlüğümüze yapılmaktadır.
 
Önemli Not: Soru cevap bölümü sadece bilgi amaçlı hazırlanmıştır. Resmi nitelik taşımamaktadır. Yukarıdaki tanımlamalar ve bilgiler güncel durumdan farklı olabilir. Detaylı ve en doğru bilgiyi almak için internet sitemizde ilgili tedbirin bilgilendirme sayfasını ziyaret edin. Kurumumuz her çağrı döneminde tedbirlerin özellikleri ve başvuru şartlarında değişiklik yapma hakkına sahiptir. Avrupa Birliği bu yayının içeriğinden sorumlu değildir.